Оголошено програму концерту до Дня Незалежності


22 серпня о 21.00 год. на Михайлівській площі у місті Києві відбудеться головна музична подія до Дня Незалежності – концерт-подорож 

“КОВЧЕГ«УКРАЇНА»: Х століть української музики” – 

унікальний концерт, що поєднає традиційну і класичну музику, шедеври українського образотворчого мистецтва і новітні технології. Цей концерт-колаж має перезавантажити наші «музичні архіви» і зробити їх цікавими сучасному слухачеві, а також відкрити світові невідому колосальну музичну спадщину України. Концерт стане музичною візитівкою  і має всі шанси повторити подвиг хору Кошиця – здійснити тріумфальне турне і закохати світ в українську музику. 

Захід приурочений до 30-річчя Незалежності України, організований Міністерством культури та інформаційної політики України, Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти спільно з культурною платформою “Ковчег “Україна”. До ініціативи доєдналась творча команда телеканалу 1+1.

КОМАНДА ПРОЄКТУ

ініціаторка і креативний продюсер проєкту – Ярина Винницька
співавторка і головний диригент концерту
 – Оксана Линів


головний продюсер концерту – Володимир Завадюк (Big Entertainment Shows)
режисери – Наталя Ровенськва, Наталя Лисенкова, Марія Григоращенко (TRI.Directions)
виконавчий продюсер – Богдан Шевченко


художники концерту – Остап Лозинський, Гриця RD, 
Андрій Єрмоленко, Олена Сметана, Катерина Дендюк, Юлія Табенська, Олександр Солонський


стилісти концерту – Валерій Топал, Марічка Квітка
фотографи – Володимир Клевер, Дзвінка Загайська, Андрій Кісь

композитори – Іван Небесний, Роман Григорів, Данило Перцов, Марія Олійник

УЧАСНИКИ КОНЦЕРТУ

голос землі – Домініка Чекун

Молодіжний симфонічний оркестр України YsOU 
Національна Львівська чоловіча хорова капела «ДУДАРИК» 
Камерний дівочий хор КССМШ ім М В Лисенка

ДАХАБРАХА
KURBASY
ХОРЕЯ КОЗАЦЬКА

співачка Уляна Горбачевська
сопрано Оксана Нікітюк
тенор Назар Тацишин
поет Сергій Жадан

JAMALA
 Святослав Вакарчук
ALINA PASH
Юлія Саніна
Wellboy
Катерина Кухар
Олександр Стоянов

"КОВЧЕГ "УКРАЇНА": Х століть української музики

В основі концерту – мономіф Джозефа Кемпбелла про подорож Героя. Усі міфи світу побудовані згідно однієї і тієї ж матриці: Котигорошко, Іванко Дурник, Геракл, Еней чи Фродо – усі вони відправляються у власну героїчну подорож, етапи якої розгортаються за однією і тією ж схемою – герой мандрує у світ Невідомого, проходить крізь нелюдські випробування, звершує подвиги, за що отримує дар, здобуває скарб (королівну, перстень, пів-царства – потбіне підкреслити) і повертається у славі. Таку ж подорож здійснить Український Герой концерту, а разом з ним – і наші слухачі. 

ЧАСТИНА ПЕРША. НЕБО

За синіми горами Карпатами,
за глибоким Чорним морем
лежить дивна країна – Русь-Україна.

Ук-рай-іна – країна з раєм у назві.


Українці, як малий Тарас Шевченко, завжди прагнули добігти до «залізних стовпів, що небо підпирають» і заглянути за небокрай. А тому подарували світові цілу плеяду тих, хто допоміг людині злетіти в небо: киянин Ігор Сікорський створив перші у світі літаки і гелікоптер; полтавчанин Олександр Шаргей-Кондратюк розрахував «місячну трасу», якою згодом полетіли американські астронавти на Місяць; житомирянин Сергій Корольов створив перший пілотований корабель «Восток-1», на якому людина потрапила в космос. 

Ми – нація мрійників.

Розпочинає наш концерт ДОМІНІКА ЧЕКУН. 
Вона – звук цієї землі. Правічний жіночий архетип. Кам'яна баба. Стара поліська русалка. Лесина мавка, що дожила до наших днів і опинилась у ХХІ ст. на нашому космодромі. Які безцінні дари ми можемо отримати від неї в дарунок, і що передати далі – майбутнім поколінням?

Хранителька ритуального співу Полісся. Одна із останніх його живих носіїв. Пісні у її виконанні включені до аудіоколекції ЮНЕСКО. Вона – вісь концерту, головний його звук і базова вібрація. Розпочинає концерт космогонічною колядкою, ніби народжує весь Всесвіт. Її голос – чиста магія. Вона видобуває цей легендарний "білий звук", схожий на звучання тібетської чаші. Він природній і земний, як поскрипування старого дуба чи завивання вовчиці, але водночас сакральний, як молитва, що може зцілювати і проганяти злих духів. Баба Даня вчить нас нічого не боїться – ані смерті, ані важкої роботи, ані виступати – навіть перед президентами. Вчить співати на повні груди, і жити, як співати.

Також у першій частині концерту різдвяний ірмос у виконанні Уляни Горбачевської і чоловічої капели "Дударик"  і різдвяний кант на слова Григорія Сковороди у виконанні  гурту "Хорея Козацька" та Молодіжного симфонічного оркестру під орудою Оксани Линів. Мультимедійна проекція включатиме елементи традиційної української вишивки, гуцульські ритуальні свічники-трійці, ікони з барокового іконостасу генія українського бароко Йова Кондзелевича.


  • космогонічна колядка / голос землі Домініка Чекун 
  • різдвяний ірмос “Волхви перськії” / Уляна Горбачевська і хор Дударик 
  • кант "Ангели знижайтеся" Хорея Козацька та оркестр YsOU  / музика невідомого автора (з Сокиринського вертепу 1774 р.), слова Григорія Сковороди

ЧАСТИНА ДРУГА. ЗЕМЛЯ 

«…і сотворив Бог небо і землю…» 

Україна – країна з чорною землею. Ця земля так і зветься – чорнóзем. Наче маг-алхімік, він перетворює сухі зернини на золоте пшеничне поле, що може змагатись у красі із самим Сонцем. 

Українці люблять свою землю. Їм важливо нею володіти (хоча б шість сотих), важливо до неї торкатися – тому їхні руки часто шорсткі від постійного контакту з землею. Українці завжди брали зі собою грудочку рідної землі в далеку дорогу – коли їхали в Крим по сіль чи йшли у військовий похід. І земля щедро платила їм у відповідь – золотою пшеницею, вишневими садками, буйством квітів і ярини – буйством Життя.

У другій частині концерту – веснянки і купальські – пісні, що прославляють Землю, а також класичні твори Миколи Лисенка, Володимира Івасюка, Золтана Алмаші на тему веснянок і купальських. Пробудження Землі починається з веснянки у виконанні ДахиБрахи і Молодіжного симфонічного оркестру під орудою Оксани Линів. Мультимедійна проекція включатиме шедеври подільської кераміки кераміки, орнаментальну кераміку Поділля, шедеври косівської і пістинської кераміки ХІХ ст., графіку Богдана Сороки на тему “Купальські забави”.


ВЕСНА

  • "Весна" в обробці Романа Григоріва / ДахаБраха+оркестр YsOU 
  • Микола Лисенко / хор русалок з опери ”Утоплена” /оркестр YsOU +хор 
  • Володимир Івасюк / уривок із сюїти на тему народної пісні "Суха верба" / оркестр YsOU 

ЛІТО/ КУПАЙЛА

  • народна кустова / Домініка Чекун + Аліна Паш
  • Золтан Алмаші /фрагмент з кантати “Становлення” на тему купальських пісень / оркестр YsOU\+ гурт Курбаси




ЧАСТИНА ТРЕТЯ. ГЕРОЙ

ВЕСІЛЛЯ

У магічну ніч на Купайла укладались нові пари. А вже на осінь планували "весілє". Від Покрови до Пилипівки українці гуляють весілля. Цей ритуал розпанахує життя на «до і після», нагло вривається у нього карнавальним весільним поїздом. Уявіть – заквітчане гильце з короваєм-раєм попереду, за ним молода пара вся в стрічках і намистах, далі їдуть мальовані скрині з посагом на возах, веселі свати, перев’язані червоними рушниками, троїсті музики з бубном і цимбалами.

Музика супроводжувала весь весільний обряд від початку і до кінця: співали, коли плели вінки, коли місили тісто на коровай, коли одягали молоду, і...коли проводжали пару до комори – на першу шлюбну ніч.

У частині ВЕСІЛЛЯ прозвучать народні весільні ладканки у виконанні гурту Курбаси і Уляни Горбачевської, а також класичні твори Бориса Лятошинського, Василя Барвінського на тему українського весілля. Особливий гість "Ковчегу"Джамала – продемострує, наскільки близькими є ліричні українські і кримсько-татарські пісні – як рідні сестри. А ДахаБраха запросить усіх до Комори. Мультимедійна проекція на основі україснького весільного костюму – намиста, весільні сорочки, весільні плахти, рушники і килими.


  • народні весільні ладканки / Курбаси + Уляна Горбачевська 
  • Борис Лятошинський /уривок з опери "Золотий обруч"/ оркестр YsOU + солісти
  • Василь Барвінський / вокально-симфонічна сюїта "Українське весілля” / оркестр YsOU + сопрано Оксана Нікітюк, тенор Назар Тацишин  
  • народна "Ой, верше, мій верше"+ кримсько-татарська "Пенджереден"  в обробці Івана Небесного / Джамала + YsOU 
  • обряд Комора / ДахаБраха 

НАРОДЖЕННЯ ГЕРОЯ

А тепер після гарячої Комори народжується нове життя – новий український ГЕРОЙ. І йому потрібно заспівати колискових.

Українські колискові – це окрема планета. Там живуть Ніжність і Турбота, а ще магічні істоти – Сон і Дрімота, а ще котики-муркотики, гуси-лебеді і зозульки.

Колискові схожі на магічні замовляння, і... на джазові імпровізації – жінка, беручи дитину на руки, завжди імпровізувала – творила колискову в режимі прямої трансляції із самого серця. Колискові монотонні як медитація на звук ОМ, і безмежні як Всесвіт. Бо вміщають увесь космічний запас материнської любові.

На Ковчезі прозвучать – колискова від Домініки Чекун і від класика українського авангарду Євгена Станковича, а також музичний експеримент Марії Олійник, де поєднались народна колискова, джазові імпровізації і симфонічний оркестр у виконанні солістки гурту Hardkiss Юлії Саніної. Мультимедійна проекція на основі Богородичних ікон з дитям – гуцульська ікона на склі, дерев'яна ікона Наддніпрянщини, а також графіка Олени Кульчицької початку ХХ ст.

  • народна колискова “Ой, люлі-люлі “/ Домініка Чекун 
  • Євген Станкович /колискова з фольк-опери "Коли цвіте папороть” / оркестр YsOU 
  • колискова "Ой, ходить сон з мотивами пісні Summertime в обробці Марії Олійник / оркестр YsOU + Юлія Саніна

ЧАСТИНА ЧЕТВЕРТА. ЕПОС/СТАНОВЛЕННЯ 

Як козак Мамай сидить з бандуркою в руках і шаблею “під рукою”, готовий будь-якої миті стати до бою, так і українці – мрійливі й сентиментальні, у критичний момент перетворюються на безстрашних воїнів, і “йдуть на ВИ!”. 

Цей легендарний вигук князя Святослава Хороброго могли промовляти козаки Війська Запорозького, українські січові стрільці, герої бою під Крутами, воїни Української повстанської армії, герої Небесної Сотні, добровольці російсько-української війни ХХІ ст., кіборги, що тримали оборону Донецького аеропорту протягом 244 днів – “і вони витримали – не витримав бетон”.

Свобода прописана в нашому ДНК найбільшими буквами.

На "Ковчезі" прозвучать епічні твори – увертюра до опери Миколи Лисенка "Тарас Бульба", козацький гімн Войська Запорозького у виконанні Хореї Козацької, пісня січових стрільців, а також реквієм за загиблими героями – всесвітньовідомий "Щедрик" в обробці сучасного українського композитора Івана Небесного з присвятою Героям Майдану і "Пливе кача" у виконанні Святослава Вакарчука і Молодіжного симфонічного оркестру. Мультимедійна інсталяція – народні картини козака Мамая, різьба іконостасів українського бароко, портрети козацької старшини.

СТАНОВЛЕННЯ ГЕРОЯ

  • Микола Лисенко / увертюра до опери "Тарас Бульба” / оркестр YsOU  
  • Дмитро Туптало "Войска запорожского воїн знаменитий" / Хорея Козацька  
  • Семен Гулак-Артемовський /козацька історична пісня “Ой, сів пугач” з опери "Запорожець за Дунаєм" / хор Дударик + Wellboy 

СМЕРТЬ ГЕРОЯ

  • ”Щедрик” в обробці Івана Небесного пам’яті Небесної Сотні /оркестр YsOU і хори 
  • лемківська народна ”Пливе кача” в обробці Івана Небесного / оркестр YsOU і Святослав Вакарчук 
  • ПТАХ / гімн проекту у виконанні ДахиБрахи і Сергія Жадана

ЧАСТИНА П'ЯТА. ВОСКРЕСІННЯ

"Строй Ковчег, Ною!" – так звучить фінальний твір концерту "Ковчег "Україна"– величний духовний  кант XVII ст. в обробці Івана Небесного і у виконанні всіх учасників концерту. Ми зібрались разом (tutti) на одній сцені, аби розпочати велике будівництво – бо "сказав Господь Святим Духом: Слухай, Ною, своїм ухом, ― строй ковчег!"

І нехай збудований нашими спільними зусиллями Ковчег "Україна" стане тим місцем, де реалізується великий український  міф – і у новій омріяній Україні "врага не буде, супостата, а буде син, і буде мати, і будуть люде на Землі”.

Kovcheh
Address:ADDRESS STREET City, Country
Email:kovcheh.ukraina@gmail.com