Візитівки учасників концерту "Ковчег "Україна": Х століть української музики

Домініка Чекун, Ковчег "Україна"

Домініка Чекун, Ковчег "Україна"


Концерт-подорож Ковчег «Україна»: Х століть української музики” – унікальний концерт, що поєднає традиційну і класичну музику, шедеври українського образотворчого мистецтва і новітні технології. Представляємо головних учасників концерту.

ДОМІНІКА ЧЕКУН


Звук землі. Правічний жіночий архетип

Кам'яна баба. Скіфська баба. Стара поліська русалка. Лесина мавка, що дожила до наших днів, вийшла з міфічного пралісу і опинилась тут у ХХІ – на нашому космодромі. Які безцінні дари ми можемо отримати від неї в дарунок, і що передати далі – майбутнім поколінням?

Хранителька ритуального співу Полісся. Одна із останніх його живих носіїв. Пісні у її виконанні включені до аудіоколекції ЮНЕСКО. Вона – вісь концерту, головний його звук і базова вібрація. Розпочинає концерт космогонічною колядкою, ніби народжуючи весь Всесвіт. Її голос – чиста магія. Вона видобуває цей легендарний "білий звук", схожий на звучання тібетської чаші. Він зароджується десь у глибинах живота, природній і земний, як поскрипування старого дуба чи завивання вовчиці, але водночас сакральний, як молитва, що може зцілювати і проганяти злих духів.

Баба Даня вчить нічого не боїться – ані смерті, ані важкої роботи, ані виступати – навіть перед президентами. Вчить співати, не розспівуючись, на повні груди, і жити, як співати. У концерті "Ковчег Україна" Домініка Чекун виконає ритуальні пісні – космогонічну колядку, кустову і колискову.

ДАХАБРАХА

Три скіфські баби, могутні і прекрасні у власній величі, і один бородатий чоловік. Ці українські неошамани з перших звуків вводять зал у терапевтичний ритуальний транс. Вони, як динозаври, величаво похитуються у світлі сценічних софітів, наче у туманах пралісів. Наш національний скарб і надбання республіки – гурт ДахаБраха! Як вправні серфінгісти, ці четверо осідлають хвилі екстазу і прокатають вас "to the Moon and back" – вперше у нашому концерті Даха зіграє свої мега-гіти "Весна" і "Пливе човен" з великим симфонічним оркестром і цим відразу увійде в історію української музики.

Спеціально для концерту "Ковчег" колектив створив дві оригінальні композиції: пісню "Комора" про один особливий весільний ритуал – це коли на завершення весільних гулянь молоду пару проводжали усім селом на першу шлюбну ніч до комори. А також пісню "Птах" на слова Сергія Жадана, що стала гімном проєкту і має всі шанси стати альтернативним гімном України.
концерт Ковчег "Україна"

Тарас Компаніченко

ТАРАС КОМПАНІЧЕНКО
ХОРЕЯ КОЗАЦЬКА

Їхня музика – це 4D ефект повного занурення в історію України – епоху українського бароко, козацьких походів, визвольних змагань. І ось ви вже на прийомі в палаці князя Розумовського або ж в резиденції гетьмана Мазепи, чи на духовному бенкеті з Сковородою, або ж на революційних барикадах УНР.

І коли вам вчергове скажуть, що Україна – це селянська нація, просто покажіть їм вишивку козацької старшини, завезіть до Батурина чи у Києво-Могилянку і обов'язково увімкніть запис "Хореї Козацької". Адже Тарас Компаніченко і "Хорея" – це сама Україна у її найкращому прояві: пасіонарна, волелюбна, нескорена, втім безмежно лірична і шляхетна.

Музичний колектив стародавньої музики з Києва, виконує музику Руси-України різних епох — ренесансу, бароко, класицизму, романтизму. Заснований у 2005 році в Києві. Ідея створення належить Тарасові Компаніченку – лідерові гурту, заслуженому артистові України, кобзарю, лірнику, мистецтвознавцю. «Хорея Козацька» виконує пісні, знайдені у архівах, рукописних та друкованих збірниках. У концерті "Ковчег Україна" виконає різдвяний кант епохи бароко на слова Григорія Сковороди, бенкетний кант XVIII ст., козацьку історичну думу.

гурт КУРБАСИ концерт Ковчег "Україна"

гурт КУРБАСИ, концерт Ковчег "Україна"

КУРБАСИ / KURBASY

Три акторки театру Леся Курбаса, які вирішили разом творити Музику – Наталя Рибка-Пархоменко, Марія Онещак, Мирослава Рачинська. Вони ніби зіткані з самих пісень (фотодокази додаються).

Вважають давні пісні своїми вчителями, а їх виконавців – такими, що перебують у глибшому контакті з власним тілом, природою і стихіями, аніж сучасні жителі мегаполісів. А тому переконані – пісня здатна навчити краще відчувати самого себе і світ докола. Творять на перетині театру, перфомансу і музики. Кожен їхній виступ – містерія для посвячених. Виступають у Львові, Києві, гастролюють Німеччиною, Францією, Америкою.

У концерті "Ковчег Україна" Курбаси презентуватимуть ритуальні пісні річного циклу – купальські, русальні, весільні, а також академічний твір Золтана Алмаші за мотивами купальских пісень.

Уляна Горбачевська, концерт Ковчег "Україна"

Уляна Горбачевська, концерт Ковчег "Україна"

УЛЯНА ГОРБАЧЕВСЬКА

Співачка, актриса, режисерка, дослідниця української пісні. Вільно існує як на території народної музики, так і в джазі. Отримала ініціацію від першоджерела – навчалася співу в автентичних виконавців – гурту "Древо" (Полтавщина), Домініки Чекун з Полісся та ін.  

Володарка унікального голосу. Творить нові художні форми на перетині театру, музики і літератури. Співпрацює з відомими музикантами і письменниками. Учасниця "Голосу країни". Викладачка пісні – проводить особливі співочі майстеркласи, під час яких допомагає учасникам віднайти свій справжній первісний звук. Жінка-вогняна земля, яка одночасно є авторкою ідеї, режисеркою, актрисою, співачкою і продюсером своїх фантастичних проєктів. Останній із них – Молода опера "Ukraine - Terra Incognita", що був створений за підтримки Українського культурного фонду У концерті "Ковчег "Україна" виконає різдвяний ірмос, джазову імпровізацію на тему "Ой, ходить сон" і пісню-реквієм "Пливе кача" разом із оркестром і хором “Дударик”.

концерт Ковчег "Україна"

концерт Ковчег "Україна"

МОЛОДІЖНИЙ СИМФОНІЧНИЙ ОРКЕСТР УКРАЇНИ YsOU

Унікальний проєкт національного масштабу, що зібрав найталановитіших молодих музикантів з цілої України – Сєвєродонецька, Чернівців, Одеси, Тернополя, Харкова, Івано-Франківська, Дніпра, Білої Церкви, Києва. Талановиті юнаки  і юнки віддано служать Великій Музиці – до мозолів на пальцях і підборіддях. Це робить їх трішки небожителями – вони вміють викресати божественну музику з різних предметів дивної форми, чути себе і всі сімдесят інструментів одночасно (а це вже абсолютно духовне вміння). У концерті Ковчег "Україна" оживлятимуть для вас музику Лятошинського, Барвінського, Лисенка, Станковича.

ОКСАНА ЛИНІВ

А керуватиме цим процесом зірка світової класичної сцени, засновниця оркестру і його головна диригентка ОКСАНА ЛИНІВ. Це за порухом її диригентської палички у залі сходить Тиша і народжується Музика (можливо, у неї просто чарівна паличка?). Одна із найкращих і найперспективніших диригентів сучасності, перша жінка-диригент у 145-річній історії найпрестижнішого Вагнерівського фестивалю в Байройті, яка цього року тріумфально відкрила його постановкою опери "Летючий голандець".

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЧНА ЧОЛОВІЧА КАПЕЛА «ДУДАРИК» 

Один із символів Львова. Музична квінтесенція "львівського духу" свободи і поваги до свого – своєї землі, своєї культури. Вони одні із тих небагатьох, хто тримав українське небо у часи радянської окупації. Лауреати Національної премії ім. Тараса Шевченка. Капела заснована 17 жовтня 1971 року Миколою Кацалом, а тепер естафету перейняв його син Дмитро Кацал.

Перша репетиція відбулась 17 жовтня 1971 року в обласній філармонії. А вже у листопаді того ж року відбувся перший виступ "Дударика" з Львівський симфонічним оркестром. З перших років свого існування хор відразу завоював велику популярність, неодноразово ставав фіналістом всесоюзних фестивалів і конкурсів, активно гастролював. У репертуарі капели - концерти Дмитра Бортнянського, Артема Веделя, Максима Березовського, коляди і щедрівки в обробках українських композиторів - Миколи Лисенка, Миколи Леонтовича, Кирила Стеценка, Олександра Кошиця, Stabat Mater Перґолєзі, Carmina Burana Орфа, Requiem Моцарта. У концерті Ковчег "Україна" "Дударик" заспіває музику Бортняньского, Веделя, колядки, ірмоси, козацькі думи.

КАМЕРНИЙ ДІВОЧИЙ ХОР КССМШ ім. МИКОЛИ ЛИСЕНКА

Унікальний колектив із багатолітньою історією. Заснований у 50-тих рр. ХХ століття. Художній керівник і диригент — Юлія Пучко-Колесник.  За останнє десятиліття хор виступав на престижних офіційних заходах: відкритті асамблеї ЮНЕСКО (Париж, 2016), Святій Службі Божій у Соборі св. Петра (Ватикан, 2017), у посольствах різних країн. Хор здобув найвищі нагороди на багатьох міжнародних хорових конкурсах, а у лютому 2017 року взяв три гран-прі на міжнародному конкурсі «Grand Prix of Nations 2017» (Берлін, Німеччина) і приніс Україні друге місце у Світовому рейтингу хорів і перше місце у світі в категорії «Духовна музика».

ОКСАНА НІКІТЮК сопрано


Українська співачка, хормейстр, Заслужена артиска України, кандидат мистецтвознавства. Учасниця концертів у зоні АТО на Сході України. Володарка багатьох гран-прі всеукраїнських і міжнародних конкурсів.

НАЗАР ТАЦИШИН тенор


Український оперний співак, лауреат всеукраїнських та міжнародних конкурсів. Засновник та керівник гурту тенорів “LeonVoci”, який виступає з гастролями у Європі та Україні.

Kovcheh
Address:ADDRESS STREET City, Country
Email:kovcheh.ukraina@gmail.com