КОВЧЕГ “Україна” [медіа-кіт для преси]

Концерт Ковчег "Україна", сцена на Софіївській площі

головна сцена концерту "Ковчег "Україна" до Дня Незалежності у м. Києві

КОВЧЕГ «УКРАЇНА»: десять століть української музики 


22 серпня о 21:30 на Михайлівській площі в центрі Києва відбудеться унікальна музична подія – концерт-подорож “КОВЧЕГ «УКРАЇНА»: десять століть української музики”, що поєднає традиційну і класичну музику, шедеври українського образотворчого мистецтва і новітні технології. 

Захід приурочений до 30-річчя Незалежності України, організований Міністерством культури та інформаційної політики України,  Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти спільно з культурною платформою “Ковчег “Україна”. До ініціативи доєдналась творча команда телеканалу 1+1.

Цей концерт-колаж має перезавантажити наші «музичні архіви» і зробити їх цікавими сучасному слухачеві, а також відкрити світові невідому колосальну музичну спадщину України. Концерт стане музичною візитівкою  і має всі шанси повторити подвиг хору Кошиця – здійснити тріумфальне турне і закохати світ в українську музику. Телеверсію концерту покажуть на телеканалі 1+1.

Концерт є спільною ініціативою Міністерства культури та інформаційної політики і культурної платформи Ковчег “Україна”. До ініціативи доєдналась творча команда телеканалу 1+1.

  • Ковчег “Україна” – це понад 20 шедеврів української музичної спадщини: від архаїчних колядок до ДахиБрахи  – наші “золоті” і “платинові” сингли за останні десять століть. 
  • Ковчег "Україна" – це великий симфонічний оркестр, 2 хори – чоловічий і жіночий, 8 солістів, 5 музичних гуртів, 30 тон сценічних конструкцій і LED-екран площею понад 50 кв.м.
                                                               

медіа-кіт для преси тут

  • Ініціатором і креативним продюсером проєкту є засновниця культурної платформи Ковчег "Україна" ЯРИНА ВИННИЦЬКА. 
  • Співавтор проєкту і головний диригент концерту – зірка світової класичної сцени ОКСАНА ЛИНІВ.  

У музичну команду “Ковчегу” входять відомі українські гурти і солісти – ДАХАБРАХА,  ХОРЕЯ КОЗАЦЬКА, KURBASY, Уляна Горбачевська,  а також Молодіжний симфонічний оркестр України YsOU, Національна чоловіча капела "Дударик", Київський дівочий хор ім. Лисенка, оперні солісти – сопрано Оксана Нікітюк і тенор Назар Тацишин. Особливий гість концерту –  85-річна співачка Домініка Чекун – хранителька традиції ритуального співу Полісся.

22 серпня до "Ковчегу" приєднаються зірки української сцени – 

JAMALA, Святослав Вакарчук, 
Аліна Паш, Юлія Саніна і Wellboy, 
а також зірки українського балету Катерина Кухар і Олександр Стоянов.

Спеціально до цієї події Сергій Жадан та гурт ДахаБраха написали пісню – легенду про Ноя на український лад. Пісня "Птах" набрала понад 300 тис переглядів на Youtube каналі проєкту, стала його гімном і тепер має всі шанси стати альтернативним гімном України. 


До проєкту долучилась команда телеканалу 1+1 – креативний продюсер Big Entertainment Shows Володимир Завадюк, виконавчий директор Богдан Шевченко, режисерське тріо TRI Directions у складі Наталі Ровенської, Наталі Лисенкової і Марії Григоращенко. Саме вони виведуть наш "корабель" на космічну орбіту – рівень режисерського задуму, сцени, мультимедії, спецефектів, телетрансляції відповідатиме найкращим світовим стандартам.

головна сцена концерту Ковчег "Україна" у місті Києві

головна сцена концерту Ковчег "Україна" у місті Києві

У програмі концерту – 

архаїчні колядки і давні духовні наспіви, музика українського бароко і авангард ХХ ст., твори класиків і сучасних українських композиторів, зокрема:

  • духовний кант епохи бароко на слова Григорія Сковороди;
  •  улюблені хіти ДахиБрахи, але на цей раз виконані разом з симфонічним оркестром;
  • народна колискова в поєднанні з джазовими канонами Гершвіна у виконанні Юлії Саніної;
  • класичний твір Володимира Івасюка, що відкриє українцям автора їхніх улюблених естрадних гітів з несподіваного боку;
  • Джамала продемонструє наскільки близькими є ліричні українські і кримсько-татарські пісні – як рідні сестри;
  • тужливість лемківської народної дуже пасуватиме до голосу Святослава Вакарчука і симфонічного оркестру – публіка матиме змогу оцінити такий творчий тандем;
  • також у програмі славнозвісний “Щедрик”, але у дуже несподіваному прочитанні від композитора Івана Небесного; втрачені твори Василя Барвінського вперше після реконструкції прозвучать так, як їх задумав автор;
  • у фіналі концерту – старовинний бароковий кант ХVІІ ст. "Потоп" ("Строй ковчег, Ною") в епічній обробці сучасного українського композитора Івана Небесного і виконанні усіх учасників концерту.


Проєкт має велику просвітницьку мету – познайомити широке коло слухачів з шедеврами як музичної, так і візуальної спадщини України. Це буде справжній мистецький Ковчег, куди автори проєкту завантажать увесь культурний капітал країни.     

Музичну програму буде супроводжувати мультимедійна інсталяція з використанням новітніх технологій – голографічні проекціії, AR-ефекти доповненої реальності, коли зображення виходить за межі екрану. Відеоряд складатиметься з шедеврів традиційного мистецтва України – гуцульські ікони на склі, полтавські рушники, плахти, килими, вишиті сорочки ХІХ ст., кераміка Поділля і  Гуцульщини; а також барокові різьблені іконостаси, скульптури Пінзеля, фрески Софії Київської, графіка Олени Кульчицької і Богдана Сороки та багато іншого.

Суперсучасна сцена з підйомними механізмами нагадуватиме обриси корабля-ковчега. Екран у формі кола – це наше вітрило, сонце, що сходить, або ж портал між минулим і майбутнім України. Коло – одна з найдавніших і найсакральніших геометричних фігур, символ Сонця, нескінченності і циклічності усього живого, але водночас і циферблат годинника, ілюмінатор космічного корабля, українська чепрага або дукач.                      

Концерт розпочне урочисті святкування з нагоди Дня Незалежності і відбудеться на Софіївській площі м. Києва. Телеканал 1+1 забезпечить національну трансляцію і створення телеверсії концерту. 

«Тисяча років – дуже мало в масштабі людства. І надзвичайно багато в контексті мистецтва і музики. Фестиваль “Ковчег “Україна” зібрав найкращі традиції української музики за останні десять століть і до сучасності. Нові мелодії, нові рішення у звучанні, нові імена, які гармонійно перепрочитають улюблену всіма класику. Це дійсно подія, де можна почути минуле і майбутнє. Бо українська музика – частина культурної самобутності нашої держави» – стверджує Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

 «Надзвичайно важливим є те, що ми розпочинаємо серію мистецьких подій до 30-річчя незалежності нашої країни саме з такого масштабного історичного екскурсу в наші мистецькі скарби. В одному концерті буде зібрано те, що робить нас спільнотою – унікальний мистецький ДНК-код українців;  те, що вирізняє і об’єднує нас» - зазначає Галина Григоренко, голова Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти.

«Цей проєкт народився з болю, страху і великої любові. Страху за те, що ми втрачаємо себе, втрачаємо свій унікальний мікрокосмос.  Для мене “Ковчег «Україна" – це інстинкт самозбереження. І те вічне давньогрецьке «пізнати себе» з храму Аполлона в Дельфах. Ми досі не знаємо себе справжніх – і тому себе не любимо. Бо ж як можна любити те, чого не знаєш…

Тож ми хочемо, щоб українці перевідкрили для себе власну країну – а це як заглянути у стару скриню зі скарбами. Щоб заглянули всередину себе самих, розглянули там все уважно – і закохались...у самих себе»,Ярина Винницька, ініціаторка і креативний продюсер проєкту. 

«Ціле своє свідоме життя я думала, як бракує нам, щоб мистецтво стало нашим брендом, який буде промовляти поза нами в світі. І ось з цією метою ми створили Ковчег. Вірю у велику роль цього проекту для успіху культурної дипломатії України. Щоб співтворити новий людяний багатокультурний світ, маємо ще стільки дізнатись про себе і лише у такий спосіб гармонійно долучитись до багатоголосся світу», – головна  диригентка і співавторка концерту Оксана Линів.

Концерт-подорож Ковчег  «Україна» – один із проєктів одноіменної культурної платформи Ковчег “Україна”. Метою платформи є створення знакових культурних продуктів, що поєднують традиційне і новаторське, архаїчне і сучасне, у таких секторах креативних індустрій як книговидання, музика, кіно, виставкова діяльність, освіта. 

Ковчег “Україна” це місце зустрічі минулого й майбутного України.

Kovcheh
Address:ADDRESS STREET City, Country
Email:kovcheh.ukraina@gmail.com