"Ковчег" викладає у вільний доступ унікальні артбуки про Україну

артбук "Скриня. Речі Сили"

артбук "Скриня. Речі Сили"/ фото Дзвінка Загайська

Вишукані артбуки, подарункові фотоальбоми, дитячі казки від культурної платформи "Ковчег "Україна" – це гімн українській традиційній культурі. Ми прагнули підсвітити те, що ховається у музейних фондах і приватних колекціях – шедеври культурної спадщини України, відомі лише обмеженому колу спеціалістів, – вивести їх на авансцену і зробити впізнаваними національними брендами, за якими ідентифікуватимуть Україну в світі. Ці книги стали неофіційними державними подарунками, адже опинились в бібліотеках багатьох президентів, патріархів та багатьох інших знакових особистостей. І ми щасливі, що світ бачить нашу культуру в такій поліграфічній “золотій” рамі. А тепер ці книги є у відкритому доступі для всіх українців.

Шість унікальних видань про українську спадщину – культурна платформа "Ковчег "Україна" викладає для вільного завантаження мистецькі видання, що були створені протягом останніх років: два подарункові артбуки "Скриня. Речі Сили" і "Ковчег "Україна", мистецький альбом для дітей "Наречена", видання про українську музичну спадщину "Ковчег: музика", різдвяну казку зі Львова "У країні сирних коників" і ілюстровану міні-енциклопедію про те, як правильно святкувати Різдво "Школа Різдва". Всі бажаючі можуть погортати видання на сайті проєкту у розділі  Книги, а також безкоштовно завантажити пдф-файли у гарній якості собі на комп'ютер. Хочемо запросити до активної взаємодії вчителів, працівників навчальних закладів, батьків, дизайнерів і всіх закоханих в українське мистецтво і наші традиції.

артбук «Скриня. Речі сили» 

Це книга, що закохає українців у самих себе. Ексклюзивне подарункове видання зі спецефектами - витинання, тиснення золотом, друк на прозорій та напівпрозорій основі, ефекти об'ємності. Арт-бук «Скриня. Речі Сили» — це спроба систематизувати те, з чого колись складався світ наших бабусь і що невблаганно зникає з нашого життя, наче міфічна Атлантида. Речі ужиткові, але настільки прекрасні, що мимоволі погоджуєшся із визначенням «неземна краса». Ми об’їхали країну у пошуках народних скарбів та уклали список українського must have: того, що повинно бути у серці і в хаті кожного українця. Артбук став книгою-візитівкою України, опинився у бібліотеках багатьох президентів і відомих світових діячів, був перекладений англійською і французькою мовами. Створили артбук Ярина Винницька, Юлія Табенська і Дмитро Осипов.


артбук "Ковчег "Україна"

Це вся культурна спадщина України під однією обкладинкою: артефакти традиційної культури, шедеври професійного мистецтва, символи і архетипи, історичні постаті й видатні культурні діячі – усе те, що заслуговує на статус «бренд України».

Вся культурна спадщина України буде презентована у яскравій формі з використанням унікальних поліграфічних прийомів – тиснення золотом, висічка-мережка, фактурні лаки, друк на прозорій і напівпрозорій основі. Тканинна палітурка буде мати суперобкладинку з рисового паперу з золотим тисненням.

Автором  і куратором артбуку є письменниця і культурна менеджерка Ярина Винницька, вже відома своїми попередніми популярними виданнями “Скриня. Речі Сили”, “Наречена”, “Школа Різдва”. Окрім того, проєкт об’єднає найкращих художників і графічних дизайнерів, що і буде символічним “мистецьким ковчегом” України – Юлію Табенську, Олену Сметану, Марка Галаневича (соліста гурту ДахаБраха, який вміє не тільки співати, а й малювати), Марію Білінську, Анну Гіренко, Остапа Лозинського, Андрія Єрмоленка, Ольгу Ткаченко, Катерину Дендюк.

артбук для дівчаток "Наречена" 

Це мандрівка у світ традиційного весільного костюму. Чи можливо бути королівною у сорочці з домотканого полотна? Ми хочемо показати неймовірну розкіш традиційного вбрання і навчити дітей відрізняти борщівську сорочку від поліської, гуцульські запаски від полтавської плахти, впізнавати баламути, дукачі, зґарди. І, можливо, тоді хтось з дівчаток захоче стати королівною у сорочці з домотканого полотна. Цей проект створено за підтримки Національного музею Івана Гончара, на основі музейної колекції, а також колекцій відомих українських збирачів старовини - Роксоляни Шимчук (Етно-галерея Роксоляни Шимчук), Уляни Явної (Давній народний одяг), Віктора Ющенка, майстерні дитячого одягу “Аденчик-Баденчик”. Творцями артбуку є Ярина Винницька і Юлія Табенська.

різдвяні видання “Школа Різдва” 

Це книга-путівник для тих, хто не хоче бути “різдвяним” туристом, а прагне стати учасником живої різдвяної містерії. Тут зібрано все те, без чого Українське Різдво не відбудеться: 12 артефактів Різдва – павук, дідух, різдяна звізда, шопка, витинанка тощо, а також старі, давно усіма забуті віншівки й колядки – з нашим артбуком вони отримають шанс на друге життя. У «Школі Різдва» ви знайдете не лише поради, як приготуватися до Різдвяних Свят, але й рецепти різдвяних страв і навіть інструкцію з виготовлення різдвяного солом’яного «павука». Розкішне подарункове видання буде гарним подарунком до свят, а також стане у пригоді дорослим і малим у час святкових приготувань і репетицій. Авторами артбуку є Ярина Винницька і Олена Сметана.


"У країні сирних коників"/ різдвяна казка зі Львова

Різдвяний Львів з його ароматними смаколиками, гуцульські народні ремесла і захоплива історія про дівчинку Варварку, яка впродовж чарівної ночі напередодні Миколая мандрує на летючому ліжнику, потрапляє у різдвяні майстерні, де знайомиться з Чорним Мольфаром і рятує Дух Різдва - і все це помістилось у книгу розміром 30х30см. Разом з книгою ви навчитесь випікати миколайчиків, малювати гуцульські ікони на склі, ліпити сирних коників, в'язати солом'яних павуків, а також освоїте львівську говірку - для цього ми спеціально приготували ілюстрований словничок галицьких і гуцульських слів. Автором казки є Ярина Винницька, а художнє оформлення  - творчий експеримент трьох унікальних художників - Юлії Табенської, всесвітньовідомого графіка Олега Денисенка та іконописця Остапа Лозинського.

Ковчег: музика

артбук "Ковчег: музика"


"Ковчег: музика" 

унікальне видання про музичну спадщину України – є фактично програмкою концерту "Ковчег "Україна", що вмістив Х століть української музики – народні пісні, давні духовні наспіви, шедеври українського бароко, музику класиків і сучасників.

Це книга-путівник по українській музичній спадщині – від архаїчних колядок до “Червоної Рути”. Найзнаковіші постаті українського музичного пантеону, унікальні музичні інструменти, цікаві факти і трагічні долі – ми підготували для вас коротку "ілюстровану" екскурсію світом української музики (так, це зухвала спроба намалювати і описати музику словами). 

Хочемо провести вас за лаштунки цього чарівного світу, познайомити з його мешканцями, навести світло прожекторів на давно забуті скарби...аби якось увечері ви забили у пошук імена Максима Березовського, Валентина Сильвестрова, Дмитра Бортнянського, Василя Барвінського та багатьох інших – і почули, як звучить український космос.

Kovcheh
Address:ADDRESS STREET City, Country
Email:kovcheh.ukraina@gmail.com